Veel gestelde vragen

Vanwege corona kunnen er andere regels gelden. Vraag je verloskundige naar de huidige maatregelen van het Geboortezorghuis, of lees de brief van het VSV aan alle zwangeren over corona. 

Voor de bevalling

Wat kost het om te bevallen in het Geboortezorghuis en welke contractafspraken zijn er voor 2024 met de zorgverzekeraars?

De kosten voor een bevalling in het Geboortezorghuis Harderwijk zijn hetzelfde als voor elke andere poliklinische bevalling. Om te weten wat de afspraken zijn over de vergoedingen voor dit jaar kunt u het beste contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

 

Eigen bijdrage 
Vraag bij uw eigen zorgverzekeraar of u de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt. De gemiddelde eigen bijdrage ligt tussen de 400 en 500 euro.

 

In 2024 is de totaalprijs € 806,89

Waarvan € 246,- wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Het restant € 560,89 is dan de eigen bijdrage

 

Ben je verzekerd bij één van de volgens verzekeraars/labels, dan brengen we de eigen bijdrage in rekening bij de zorgverzekeraar.  

 • Zilveren Kruis/Interpolis/FBTO/De Friesland/De christelijke zorgverzekeraar
 • VGZ/UMC/IZZ/IZA/Univé/Zekur
 • CZ/OHRA/Nationale Nederlanden/Just
 • ONVZ/VVAA
 • Zorg & Zekerheid
 • EUCARE/Aevitae
 • ENO/HollandZorg/Salland

 

Ben je verzekerd bij één van de volgens verzekeraars/labels, dan ontvang je de factuur voor de eigen bijdrage zelf. U kunt deze factuur zelf declareren voor een eventuele vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. 

 • Menzis/Anderzorg/HEMA/VInkVink
 • DSW/StadHolland/InTwente
 • ASR/Ditzo

 

Daarnaast is het mogelijk dat uw verzekeraar geen contract heeft met het Geboortezorghuis Harderwijk. In dat geval krijgt u de factuur thuisgestuurd. Dit betekend niet automatisch dat u de factuur zelf moet betalen. Dat hangt weer af van de polis die u heeft. Vaak wordt deze factuur vergoed door de verzekeraar.


Dus als u vragen heeft over vergoedingen, leg altijd even contact met uw eigen verzekeraar!

 

Contracten met zorgverzekeraars 2024

Als Geboortezorghuis onderhandelen elk jaar met zorgverzekeraars over de prijs en de kwaliteit van zorg. Door goede afspraken met de zorgverzekeraars te maken, probeert het Geboortezorghuis te voorkomen dat u zelf de rekening van het Geboortezorghuis ontvangt. Wilt u zeker weten dat uw begeleiding van de bevalling in ons Geboortezorghuis voor vergoeding in aanmerking komt? Lees dan vóór uw bezoek de polisvoorwaarden goed door of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie.

 

Er zijn contracten afgesproken met:

 • Achmea/Zilveren Kruis
 • CZ
 • Menzis 
 • DSW
 • ASR
 • ONVZ 
 • Zorg en Zekerheid
 • Eno 
 • Eucare

 

Let wel: het kan zijn dat uw verzekeraar er niet bij staat, check dit vooraf goed.

Er zijn nog onderhandelingen met zorgverzekeraar VGZ. Bekijk de actuele status van de onderhandelingen op onze website

Moet je van te voren reserveren of inschrijven?

Nee, dit is niet nodig. In principe kunt, u zolang de bevalling normaal verloopt, nog tijdens de bevalling kiezen waar u gaat bevallen: thuis of in het Geboortezorghuis Harderwijk. Soms kan uw keuze tijdens de bevalling nog veranderen. Samen met uw verloskundige wordt het juiste moment bepaald om naar het Geboortezorghuis Harderwijk te gaan. Op dit moment is er voldoende capaciteit in het Geboortezorghuis.

 

Hoe zit het met de veiligheid van thuis bevallen of in het Geboortezorghuis?

Voor gezonde zwangeren zal een verloskundige in de meeste gevallen een thuisbevalling aanbevelen als er geen extra risico’s worden verwacht. Veel mensen denken onterechte dat poliklinisch bevallen veiliger is, omdat er artsen en medische apparatuur in de buurt zijn. Dit is echter niet waar. De verloskundige gebruikt thuis dezelfde spullen als in het Geboortezorghuis Harderwijk.


Gemiddeld duurt het, bijvoorbeeld midden in de nacht, net zo lang voordat er een arts op de verloskamers arriveert, als de tijd die het u kost om van huis in het ziekenhuis aan te komen. Daarom is bij een normale bevalling, thuis bevallen minstens zo veilig als in het Geboortezorghuis Harderwijk.

Wat neem ik allemaal mee?

Hiervoor kun je allerlei lijsten vinden op het internet en vaak krijg je ook een lijst van je verloskundige. Bekijk op onze website deze lijst

Waar moeten we parkeren?

Er is een mogelijkheid om voor het Geboortezorghuis Harderwijk uit te stappen. De kraamverzorgster zal de barende opwachten en opvangen. De partner kan vervolgens de auto in de parkeergarage zetten en ook naar het Geboortezorghuis Harderwijk komen.

Tijdens de bevalling

Wie bel ik als eerste als de bevalling is begonnen?

Als de bevalling op gang is gekomen, belt u eerst uw eigen verloskundige. De verloskundige komt eerst bij u thuis om u te onderzoeken en bepaalt met u het beste tijdstip van vertrek richting het Geboortezorghuis Harderwijk. Tijdens de bevalling gaat u in de ontsluitingsfase met uw eigen verloskundige naar het Geboortezorghuis. Daar zal ook een kraamverzorgende aanwezig zijn. Zij zal jullie bijstaan en de verloskundige assisteren tijdens de bevalling.

Met hoeveel cm ontsluiting ga ik naar het Geboortezorghuis?

Bespreek dit met je eigen verloskundige. Ze kan je goed uitleggen wanneer je naar het Geboortezorghuis gaat. Dit is ook afhankelijk van of het je 1e bevalling is en/of je al vaker bent bevallen.

Gaat mijn eigen verloskundige mee?

We adviseren dit te bespreken met je eigen verloskundige. Dit is per praktijk verschillend en hangt er ook vanaf hoe ver je al in de bevalling bent. 

Welke manieren zijn er in het GeZo om te bevallen?

Je kunt gebruik maken van het bevalbad en de baarkuk.

Kan ik pijnstilling krijgen in het Geboortezorghuis?

Pijnstilling gaat altijd in combinatie met extra controle van je baby middels een hartfilmpje. Dit vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder supervisie van de gynaecoloog. Dit is de reden dat er geen pijnstilling thuis of in het ziekenhuis gegeven kan worden. Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een tense apparaat om pijn te bestrijden (zachte, veilige elektrische stroompjes die met kussentjes op je huid worden geplaatst).

Wat gebeurt er bij een complicatie?

Een verloskundige kan veel complicaties zelfstandig oplossen, zowel thuis als in het Geboortezorghuis Harderwijk. Indien de verloskundige hulp nodig heeft van de gynaecoloog, wordt de bevalling voortgezet op de medische verlosafdeling. U wordt dan verplaatst naar een ander gedeelte van het St Jansdal.

Als het medisch wordt; hoe kom ik in het Moeder&Kind centrum?

De verloskundige zal er voor zorgen dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis. Ze gaat ook met je mee naar het Moeder&Kind centrum.

Kan ik ook vooraf kiezen om te bevallen in medische verloskamer (Moeder&Kind Centrum)?

Nee. Alleen zwangeren met een medische indicatie bevallen onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog op de medische verlosafdeling van het St Jansdal.

Wat als alle kamers bezet zijn?

Er zijn drie bevalkamers. Gemiddeld is er 1 bevalling per dag. De kans dat alle kamers bezet zijn, is erg klein. Indien het toch vol ligt, kunnen we uitwijken naar het Moeder&Kind Centrum om daar te bevallen. Maar dan moet ook daar wel plek zijn. 

Mag ik iedereen meenemen tijdens mijn bevalling?

In principe mag u meenemen wie u wilt tijdens de bevalling. Het is alleen belangrijk tijdens een bevalling dat u zich ook vertrouwd blijft voelen en niet teveel afleiding heeft. Veel gepraat en drukte kunnen de bevalling vertragen, waardoor er meer kans is op complicaties. Ons advies is dan ook om niet meer dan twee mensen mee te nemen naar de bevalkamers in het Geboortezorghuis Harderwijk. Bijvoorbeeld uw partner en uw beste vriendin, zus of moeder.

Mogen huisdieren mee?

Nee. Huisdieren zijn niet toegestaan in het Geboortezorghuis Harderwijk.

Wat zijn de voordelen van in het bad bevallen?

Door de warmte kun je beter ontspannen, je kunt makkelijker bewegen en het geeft verlichting in de pijn van de weeën.

Wat als het bad bezet is?

Indien het bad bezet is, is er helaas nog geen andere mogelijkheid om in bad te bevallen.

Mag je zelf ook een bevalbad meenemen?

Dit is niet handig. Het bad moet ook opgeruimd en weer worden schoongemaakt. We zijn aan het kijken of we een 2e bevalbad kunnen regelen in het Geboortezorghuis.

Na de bevalling

Hoe lang na de bevalling blijf ik in het Geboortezorghuis?

Na de bevalling krijg je wat te eten, ga je lekker douchen en worden de controles gedaan. Als alles goed gaat met jou en de baby dan mag je daarna naar huis. Meestal zien we dat dit na 2-3 uur na de bevalling is.

 

Mag ik visite ontvangen als de baby geboren is?

Dat mag, doe dit in overleg met de kraamverzorgende. Meestal is het handiger om het bezoek thuis te ontvangen.

Contactformulier

*
*
Vul hier niets in a.u.b.